CAM00523.jpgEgyszer már a promenád szükséges kellékei kapcsán írtam a lufis "céllövöldéről", de aztán rá kellett jönnöm, hogy ez nem is egyszeri dolog... Igen sok helyen és változatos fegyverekkel történik az utcai lövészet. Nem értek a fegyverekhez, csak annyit, amennyit a Btk. értelmezéséhez szükségesnek tartunk (egy kis tananyag a harmadévből: lőfegyver a tűzfegyver és az a légfegyver, amelyből 7.5 joule-nál nagyobb csőtorkolati energiájú, szilárd lövedék lőhető ki), meg az is igaz, hogy lőttem már valamivel céllövöldében meg a rendőrségi gyakorlaton is, de azért mindezt együttvéve is laikusnak számítok. Ennek ellenére, meg szakértőkkel tárgyalva az világos, hogy ezek légfegyverek. De kérném szépen, ki is méri meg a csőtorkolati energiájukat? 

Szóval azért engem nagyon meglepett ez a fajta liberális attitűd: kollégáim szerint akár nekem is eszembe juthatna ilyen bizniszt üzemeltetni, ha ugyanis lenne egy bármilyen légfegyver jogszerűen a birtokomban és képes lennék egy olyan üres placcot találni, ahol a lufis célfalat kellő távolságra el lehet helyezni, akkor simán tölthetném ezzel az időmet, hogy várjam a lődözni vágyókat. Remélem, ezt persze nem azért mondták, hogy hagyjak fel a tanítás-kutatás kombóval. Mindenesetre az a kérdés azért tovább foglalkoztatott, hogy ki a fene áll le az utcán lufikra puffogtatni... Merthogy nyeremény, az nincs. CAM01068.jpgDe aztán rájöttem - látva több ügyfelet is a szolgáltatás igénybe vétele során -, ez tényleg csak a célbalövésről, vagy még egyszerűbben a megengedett fegyverhasználatról szól. Akiket ugyanis eddig láttam lufilövészet közben, mind kistinédzser volt, de fiúk-lányok vegyesen ám... Szóval valszeg maga a pisztoly, a puska a buli ebben, meg a lövöldözés lehetősége. 

Nyilván azért kattog ez bennem, mert ugyebár a mi szabályaink a fegyverekkel kapcsolatosan nemhogy nem liberálisak, de konkrétan drákóiak, a szabályok alkalmazási gyakorlata meg még rátesz egy lapáttal, emlékezzünk csak a lézerfegyveres jedi és a TEK találkozására a Műegyetemen. Itt azért más a helyzet. Hozzáértő szemlélők is azt mondják, hogy a törököket különös szeretet fűzi a lőfegyverekhez, így igen jelentős a privát fegyvertartás aránya a lakosság körében és nem kicsit ezzel összefüggésben magas a halálozási arány is esküvőkön, illetve kupagyőzelmek esetén az örömlövések gellert kapó lövedékei miatt. Tehát nem szabad meglepődni, vagy megijedni, ha a szomszédságban felugat akár egy géppuska is, nyilván ilyenkor az erkélyre nem kell CAM00264_1.jpgkimenni nézelődni. Hm, hát akkor meg nem lepődnék és meg sem ijednék, de pakolnék azonnal. Egy biztosnak tűnik tehát, a lufilövészet elterjedtsége valós társadalmi keresletet elégít ki, s lehet, hogy az otthon tartott fegyvert már nem lehet odaadni a gyereknek, hogy puffogtasson vele galambra, sirályra. De hát valahogy meg kell tanulni, mégiscsak... 


A büntetőjogász is mocorog bennem, persze, és rögtön azokat a kérdéseket teszi fel, hogy mi van, ha valaki megsérül e jó kis szabadidős tevékenység során, meg mi az, hogy ifjoncok/gyerekek is lövöldözhetnek csak úgy heppből... Egy biztos, a fiamnak nem engedtem volna meg, ha esetleg akart volna lőni - igaz, mire kibogoztam volna a joghatóság és a büntetőjog esetleges alkalmazásának kérdéseit, mondjuk mert ellövi a fülét a tulajnak (légfegyver-e vagy lőfegyver; török vagy magyar tartási szabályok stb.), addigra már el is felejtettük volna... 

Ez a helyszín pedig azért érdekes, mert itt a járda éppen a "lőtér" közepén húzódik. Persze, persze a víz felé történő lövöldözés is kockázatos lehet a rejtőzködő búvárok számára, meg azt is lehet mondani, hogy senki se lesz olyan ostoba, hogy elsétáljon az ügyfelek előtt, akiknek épp fegyver van a kezében, de hát vannak itt vakok is, meg figyelmetlenül mászkáló turisták is... Meg egyébként is, basszus, fegyvert csak Jack Bauer biztos kezeiben szeretek látni.  

CAM00512.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr66169230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagir 2014.05.16. 12:55:33

Ennyi marhaságot összehordani! Ezek alapján a dugóspuskát is be kellene tiltani.

Cooler 2014.05.16. 17:48:36

Szerintem autózni sem biztonságos. Bármikor felszaladhat az ember egy tömött buszmegállóba...

Füvet nyírni sem. Nagy fordulatszámú penge van az alján.

Repülőre ülni? Ember! Az nem normális dolog ha 10e méteren repül egy túlnyomásos cső. Két csenevész szárnyacskával.

A fegyver egy eszköz. Nincs saját gondolata, tette. A konyhakést sem tiltották még be.

Ennyit erről.
süti beállítások módosítása