Guggolós tuvalet

2014.05.25. 00:12

Amikor megláttam ezt az alkotást, rögtön belémnyillalt a felismerés: a kevésbé tapasztalt utazók számára írni kell a guggolósokról. Maga a műalkotás egyébként Aysel Alver kortárs török szobrásznő alkotása, és most az "Agónia" című isztambuli kiállítást reklámozzák vele - szóval semmi köze a vécéhez. De azért, ha nem is haláltusa a guggolós használata, az első találkozás megrázó lehet. Tehát ez a bejegyzés azért van, hogy az élmény idegenségét oldja és az esetleges kérdéseket (mit, hova, hogyan) megválaszolja. AyselAlver.jpg

Törökországban sok helyütt wc-kagyló helyett ilyen van. A tuvalet fontos szó egyébként, wc-t jelent. Nem véletlen a hasonlóság a "toálettel", de most ebbe nem mennék bele. Akik utaztak már balkáni országba, Kínába, találkozhattak ezzel a megoldással, állítólag Indiában is ez az elterjedt. Engem nem ért váratlanul, de tudom, hogy vannak, akik még nem találkoztak ilyennel, hát írok róla. Meg azért, mert ha először meglátod, elakad a szavad. 

CAM00559.jpg

Először is rá kell állni a recés részre, de nem a lefolyóval szemben, hanem fordítva. A képen szereplő tálcára tehát úgy kell ráállni, hogy aztán a kuka jobbról essen. A nadrág letolása hasznos, de mivel a későbbi folyamat miatt bokáig lenne érdemes, ott meg simán leérhet a földre, ami legenyhébb esetben csak vizes, szóval le is lehet venni. Sőt, egy-egy szűkebb fazonú női naci esetében ez egyenesen ajánlott is, mivel azokat nem is lehet úgy bokára tolni, hogy a szükséges terpesz-fesztávolság meglegyen. Ezt követően le kell guggolni, de nem szabad az edzőteremből ismert "guggolással" megelégedni (comb, lábszár egymással 90 fokos szöget zárjon be), mert akkor még nagyon magasról fog letoccsanni a cucc és a tálca pereme sehol nem olyan magas, hogy ne fröccsenjen ki az, aminek nem kellene. Rövidlábúak esetleg megpróbálhatják. Így tehát tényleg le kell menni guggolósba. S még így is fel fog fröccsenni a sugárban érkező holmi. Amúgy azt is mondják, hogy ez a természetes testhelyzet az ürítésre, nem pedig az ülés. Na, mindegy, egy biztos, térdfájósok, derekasok és gyengelábúak kifejezett hátránnyal indulnak, főleg, ha épp a kapaszkodót is elfelejtették felszerelni. Őszintén nem tudom, hogy például az igazán öregek ezt hogyan oldják meg. 

Most jön a következő fázis: meg kell tisztogatnunk az altájunkat. Ha van papír, akkor biztosak lehetünk abban, hogy lehet papírt használni. Ha szemetes is van, akkor azt is lehet, vagyis kell használni, tehát a papírt a szemetesbe kell tenni. Még akkor is, ha vonalkódossá tettük a jelen műveletet követően. Ha nincs szemetes, de a papírhasználatnak van nyoma, akkor a papírt be lehet dobni a lefolyóba. 

Ha nincs papír, az jelentheti azt, hogy elfogyott, mondjuk, ha más jelei vannak a papírhasználatnak, de ha nincs ilyen, akkor nem lehet papírt használni. Még a táskából sem. Ugyanis, ha például keskeny a lefolyócső, vagy nincs víznyomásos öblítő, a papír eldugaszolhatja az egész lefolyórendszert. Ilyenkor a kezeddel tisztítod meg az altájat, magyarul megmosakszol az ott található kancsó és folyóvíz és/vagy slag segítségével. A hinduk a bal kezüket használják erre, de ezt csak olvastam. 

Miután kezed is és az altested is tiszta, lehet foglalkozni a tálca kiürítésével. A vizelet szépen elfolyik, de a széklet helyesen megragad a tálcán, szóval intézkedni kell az eltávolításról. A slag vagy a kancsó szolgál a tálca lemosására, de lehet, hogy a cuccot meg kell taszajtani egy kis papírral. De persze egy bot is megteszi, vagy a néha tartozékként megtalálható klokefe. Fejlettebb változatban a tálca vízöblítéses, azaz megnyomsz egy gombot és leküldi helyetted a csatornába a termékedet. 

Ha nincs slag, se kancsó, se vízöblítés, akkor biztos lehetsz benne, hogy a budi egy ásott emésztőgödör fölött van, amivel semmi gond nincs, de ha papír sincs, inkább a gyors menekülést javaslom. Hacsak nincs a táskádban. Legyen tehát. 

Ha pedig ennek a kalandnak nem akarsz egyedül nekivágni, van, ahol erre is gondoltak. 

umumi-tuvalet_14327.jpg

Utóirat: Jobb helyeken még 
a választás is adott. 

CAM00253.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr616194376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása