Minaret kályhacsőből?

2014.06.09. 11:51

Szeretem a dzsámikat. Vannak kisebbek, nagyobbak, díszesebbek és minimál-dizájnt követők, de nem ez a lényeg, hanem hogy az ima helyszínét, az istennel való (belső) találkozást, és persze ezek zavartalanságát biztosítsa. Szeretek kicsit üldögélni a puha szőnyegeken és nézni őket. E szeretetemen az sem változtat, hogy a nagy, turistás-dzsámikban mindig lábszag van. A dzsámi egyébként a nagymecsetet jelenti, ami attól különbözik a "sima" mecsetektől, hogy az iszlámban a legfontosabbnak tartott, pénteki istentiszteletet is befogadhatja. 

A mecseteknek kötelező kelléke a minaret, ezek száma 1, 2, 4 és 6, ez utóbbiak Mekkában vannak jószerivel, de Isztambulban is van egy. Éppen a Kék Mecset az. 

Meg aztán vannak ilyen imaházak is - sosem gondolnád, ha nem vennéd észre az először furcsa kéménynek tűnő valamit a tetőn... Az is teljesen bevett dolog, hogy bolt, autószerelő műhely vagy éppen fodrászat van az alsó szinten, sőt, az ázsiai reptérre menet lehet látni egy nagy dzsámi-építkezést, ahol az alsó szinten nagy szupermarket készül... Amikor Fatih-ék megérkeztek Konstantinápolyba, Szent Szófiát is egy nap alatt tették magukévá: csak betájolták Mekka felé (kibla), meg egy nap alaptt felhúztak két fából készült minaretet és már kész is volt... Nem kell a nagy procc. Főszabály szerint. Mert azért például a Kék Mecset nem éppen szerény...

 

4.jpg

Ha már minaretek - érdemesnek tartok még egy nagyon fontos ismeretet megosztani ehelyütt: az imára hívó ének, amit a minaretekből a müezzinek dalolnak, az ezan (magyarul adzán), arab nyelven szól, de a XX. század elején, már a köztársasági időkben volt egy időszak, amikor törökül szólt... Ennek a változásnak az atyja pedig a magyar Kúnos Ignác volt... Olvassatok utána, honfitársunk igen sokat tett a török folklór megmentéséért is, például neki köszönhetik ők (!), meg persze a világ is, hogy lejegyezte Naszredin Hodzsa történeteit... 

nasreddin3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr716200436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása