Isztambul nem büdös

2014.03.24. 10:18

CAM00374.jpg

Akik régebben jártak errefelé, azt mondták, hogy Isztambul egyszerűen büdös. Ezt már öt évvel ezelőtt sem értettem, amikor először voltam itt, mert tényszerűen nem volt se dögszaga, se pöceszaga, se pedig durván állott halszaga olajszaggal keveredve. 

De a helyzet az, hogy tényleg büdös VOLT, mi több, az Aranyszarv-öböl olyan mértékben volt szennyezett, hogy tulképp az arany jelzőt kár is volt már hozzámondani, valamint a szó végi v betűt simán le lehetett nyelni... (Csakis magyaroknak.) Mígnem jött egy határozott polgármester és azt mondta, hogy ez nem mehet így tovább. Valszeg a büdi is zavarta, de az is, hogy szinte minden tengeri élet elpusztult az öbölben és hát szennyezte a Boszporuszt és a Márvány-tengert is. 

Elhatározta, hogy rendbe teszi az öblöt. A projektnek öt eleme volt: 1. az öböl két oldalára települt ipari zónát kiköltöztette városon kívülre 2. kiépítették a szennyvízhálózatot 3. kikotorták az öböl mérgező iszapját (hű, mennyi bizánci kincs lehetett ott, vagy akár Attila sírja) 4. a pontonhidak eltávolítása 5. kulturális és szociális objektumok létrehozatala (parkosítás, wc-k, játszóterek).

[Coleman / Kanat / Turkdogan: Restoration of th Golden Horn Estuary (Halic). Water Research 2009. Vol. 43. Issue 20 p.4989–5003]

A nyolcvanas évek második felében el is kezdődött a munka, kb. 20 évig tartott és ma itt tartunk.

 

https://www.youtube.com/watch?v=oqfOEKjibEA

Ugye halljátok a müezzinek énekét?

[A videó jó minőségű, de néha nekiáll kikockázni..., szóval nem az én bénaságom, remélem.]

Nagyon klassz kis környék lett, éppen olyan népszerű, mint a Boszporusz partja. Mivel vannak jó sokan, itt is tömeg van mindig. Büdös nincs, de jó kis roston sült kaja (hal) illata az ilyen helyeken meg-megcsapja az ember orrát... Imádom.

Az a polgármester ma Törökország miniszterelnöke. Egyébként. 

CAM00388.jpg

CAM00385.jpg

Na, ki mondja meg, hogy miért tettem ide megint egy szelfit?

CAM00377.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr585874896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása