A mai dátum, a május 29-e Bizánc/Konstantinápoly/Isztambul elfoglalásának a dátuma. Az 1453-as évszám itt kőbe van vésve, szinte szó szerint - szóval igen sok helyen meg van örökítve. Az egyetem alapításának dátuma is ez, de például egy ázsiai oldalon felállított művészeti installáció is erre fókuszál - lehet látni az európai oldalról is. Jó szemmel, persze. 

1453.jpg

Ennek apropóján - ha esetleg nem tudnátok volna - érdemes megemlíteni azt a magyar fegyverműves ágyúöntő mestert, akinek köszönhette az ostromló oszmán sereg a kb. egy kilométerre hordó ágyú stratégiai előnyét. Urbán (vagy Orbán) mester ugyanis korának legnagyobb ágyúját rakta össze a szultánnak - hithű muszlimként önszántából -, hogy az 500 kilós golyókat elrepítette, ahogy mondom, akár egy kilométerre is. Ha talált a golyó, képes volt átszakítani a vastag védőfalakat vagy akár hajót süllyeszteni. Az más kérdés, hogy a kalibrálása meglehetősen körülményes lehetett, és hogy igazán pontosan biztos nem lőtt, de a puszta létezése is az ostromlók fölényét szimbolizálta. Állítólag az Egyesült Királyságban, Fort Nelsonban van kiállítva - ma is. 

Muszáj Árpit idézni. 

A csata valahogy így nézhetett ki:

- Készen van? – Kérdezte Orbán bácsi.
- Igen!
- Akkor tűz!
Hatalmas dördülés, még a túloldalt is kiesnek az emberek az ablakból, akkorát szól. Még hatalmasabb füst és porfelhő keletkezik. Fél óra elteltével már szinte látni is valamit. Orbán kilapátolja a földet a füléből, és a két csomag sajtot, amit a zaj ellen dugott bele:
- Hova ment a golyó? Látja valaki?
- Nem látjuk. A város sértetten. valaki röhög a túloldalon…
- Akkor hozzák vissza az emelőt a domb aljából, ahova levitte a dörrenés, majd fordítsák az ágyút balra két könyökkel!
Orbán hátramegy a sátorba, társasozik egyet, elszív egy vízipipát a török haverokkal, lefekszik aludni, eszik egyet, megint vízipipázik, társasozik, ismét eszik, megint alszik, lemegy úszni egyet a Boszporuszba, megkergeti a lányokat, erre a törökök őt kergetik meg, engesztelésképpen meghívja őket borozni és elszívnak egy vízipipát. Ekkor megjelenik egy tiszt a sátorba:
- Orbán testvér, az ágyú készen van.
- Megyek.
Kiérvén Orbán nézeget, méricskél, nézeget. Szemben egy francos kis torony van, ez már csak jó lesz.
- Tűz! -  adja ki a parancsot. Mire valaki a pipáról egy izzó fadarabot tesz a gyújtózsinórra. Orbán vidáma néz, ahogy a láng szépen lassan halad az ágyú fele, miközben a törökök idegesen tömködik a sajtot a fülükbe.
A hatalmas durranás után, végre eloszlik a füst, mindenki erősen mereszti a szemét.
- Megint nem találtunk el semmit, Orbán tesó.
- Fene egye meg! És ma már nincs idő még egy lövésre! Holnap itt folytatjuk, de vigyázzanak, nehogy valami félnótás elfordítsa az ágyút, mert akkor magukat fogom belerakni és átlőni a túlpartra!

Az ágyú mindezek ellenére hatalmas sikert aratott. Leginkább, mivel mindenki frászt kapott tőle, akkorát szólt. Így morális szempontból nagyon hasznos volt.

 Tehát a mai napon Urbán mestert is ünneplik a törökök. Örüljünk neki. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr256153791

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Róka Béla 2021.03.25. 21:59:06

Európa (az Európai Unió) szégyene, hogy Konstantinápoly (az ókorban Büzantion, a középkorban Bizánc, manapság Isztambul), valamint a város környezetében lévő, és az európai kontinenshez tartozó (oszmánul: 'rumélia' néven emlegetett)
területek, török kezén vannak!

Különösen annak ismeretében szégyenletes ez, hogy az a tetű Erdogan, 2020-ban elrendelte a Hagia Sophia templom mecsetté alakítását!...

Konklúzió.
Nem tudom másként kifejezni felháborodásomat, csak akként, hogy az idősb' Cato (Marcus Porcius Cato Maior /Kr. e. 234 – Kr. e. 149/) római szenátor szenátusi felszólalásai végére illesztett – Karthagó kapcsán újra-és-újra álhatatosan megismételt – befejező mondatát parafrazeálom:
Úgy gondolom, a törököknek veszniük kell Európából!

Dixi!
süti beállítások módosítása