Ismét beköszöntött a tavaszi (muhaha) félév, szóval elkezdtem az isztambuli túrákat. Szerda reggel ugyan kicsit elgondolkodtatott, hogy a Turkish Airlines törölte az isztambuli járatát Pestről (meg máshonnan is), meg már éjjel küldték a fotót a török kollégák, mondván, hogy vigyek hótaposót - de nem különösebben mélyedtem el e gondolatban, mivel Isztambulban nem lehet hó... Nos, van és nem is kevés. A várost megbénította a hó, de teljesen. A közintézmények is bezártak csütörtökre - az óráim egyik fele éppen ma lett volna. ist1.jpg

Általános jelenség, hogy nem takarítják az utakat, de az emberek sem a járdákat - komoly kihívás az utcán sétálni, már ha a sűrű hóesésben ehhez lenne kedve valakinek. Külön fájdalmas ez nekem, mivel olyan sikeresen kerültem a havat egész télen, s erre tessék. Itt annyi mennyiséget kell elviselnem, ami több télre is elegendő lenne. 

 

Viszont vannak hóemberek. Amikor az elsőt láttam, csak a jópofaság-faktort konstatáltam, és azt, hogy jé, milyen természetes a hóember építése ilyenkor. Aztán mikor ennek az elsőnek a feje - de csak az - mintegy két óra elteltével eltűnt, rögtön Charlie Hebdo jutott eszembe, és a veszteség, hogy a hóemberesdi is célpontja lehet a gyűlölködésnek. És nemcsak az: itt a hógolyózásnak is van már halálos áldozata. Egy hógolyócsatában eltévedt lövedék betörte egy kisbolt ablakát, erre a tulaj leszúrta a golyó küldőjét. Igaz, ez utóbbi színtiszta kriminalitás, se politikai hovatartozás, se vallási fanatizmus nem vezette a kést tartó kezet. Csak az akut gyűlölet. ist2.jpg

Aztán - szerencsére - másutt is láttam hóembert. Ezt a kis cukit az Osmanbey egyik nagy kajáldájának a dolgozói állították.

Ezt pedig néhány utcával arrébb lehetett lefotózni (köszi #Bengi). Ez ugyebár egy hólány/hóasszony/hónő és az igazán fontosat az írás tartalmazza, amit valahogy így lehet lefordítani: "nem a nők elleni erőszakra!".

snowwoman.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr717188315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2015.02.20. 10:38:01

Hát igen. Életem egyik legszebb látványa volt, mikor egyszer régen, egy késő esti megérkezés után felvittek a TV toronyhoz, és ott volt kiterítve alattunk a kivilágított város. Aztán, úgy tíz éve adódott a lehetőség, felvisznek nappal. Naná! Ott álltam a térdig érő hóban, bokáig érő cipőben, és az orrunkig sem láttunk a ködben.

átlátó 2015.02.20. 15:11:50

Nem védendően a trehányokat, de Isztambul jelentősen nagy részében egy Ikarus busz is nehezen kanyarodik be...amúgy meg 2 nap se és megy a levesbe. A hó. (Ha nem hordják el a havat, egyszerűen nincs hely arra, hogy félre tolják, lapátolják. Lehet újat mondok, de sikátoros az egész város, köszi, ha most senki nem jön mondjuk a Topkapitól mondjuk a Nagybazárig vezető úttal, vagy mondjuk a Kennedy Cadesivel...csak kérdem...azokat se?)

KarsaiK 2015.02.20. 15:33:21

Úgy van, ahogy mondjátok. Minek nagyobb energiákat beleölni, hisz ma már olvad az a sok hó... egy-egy meredekebb utcán komoly hömpölygés is támad, másutt csak diszkréten csordogál.
süti beállítások módosítása