A Boszporusz partján álló óriási császári (=szultán ;-)) palotát néztem meg – szörnyű idő volt: hideg, eső és szél.

Tehát nem ilyen. 

Dolmabahce.JPG

A palotát a XIX. század közepén építették európai mesterek, de majd 80 évig székhelye és lakhelye volt a császárnak és családjának a Topkapi mellett. A palotáról sokat ír a net, sok kép is van, ehelyütt a fontos dolgok ismertetésétől eltekintek, de a benyomásaimat megosztom a képeim segítségével. Amelyek egy rész titokban készült, mert persze bent nem lehetett fotózni.

786382921_9ef030ee7d.jpg

A palota faszerkezetű… Igen, ezek itt márványoszlopoknak tűnnek, de nem azok, a földrengési kockázatok miatt ez a hatalmas épület fából készült konstrukció, például az emeleteket tartó áthidalók is fából vannak, ezért egyszerre csak bizonyos mennyiségű (és súlyú) turista lehet az épületben.

A palota arra volt hivatott, hogy az oszmán birodalom hatalmát a gazdagságán keresztül mutassa, így a körbejárás során feszt megvakultam a sok aranytól, meg kristálytól. A csillároknak nyilván kristályból kellett lenniük, meg aztán a korlátfáknak és a zongorának is. A radiátoroknak meg aranyozottaknak. CAM00083.jpgA kerti kézmosó nálam a díjnyertes, az mindent visz. Mondjuk, ez még tetszik is, még az igen magas giccsfaktor ellenére is.

 CAM00077.jpg

Imádtam viszont az ajtógombokat, nyilván van belőlük több ezer, legalább 20-félét láttam, de fotózni csak ennyit mertem.

 gombok.jpgCAM00085.jpg

Itt pedig a szőnyeg a lényeg. Nem, nem azért, mert hogy milyen szép, meg hogy hány rabszolga készítette, hanem azért, mert nyomasztóan nagy. 12 x 20 méter. Ki hány négyzetméteren is lakik otthon?

Az elmélyült szultáni könyvtárazás titka:

CAM00084.jpg

 CAM00096.jpg

Ez a palota északi oldala – mintha lenne némi római hatás. Csak azt nem tudom, hogy Bizánc miatt-e, vagy a modern (XIX. századi) nyugati építészet antikizáló hatása miatt. A sárga könyvem szerint ugyanis voltak olyan történetírási manőverek, amelyek megkísérelték Róma örökösének tekinteni az oszmán birodalmat is… Igaz, sikerük még mérsékeltnek sem volt mondható.

A Dolmabahcséba érdemes tehát ellátogatni turistaként, mondjuk, ha jó idő van, sorbanállást is be kell kalkulálni a korlátozott beengedés miatt. Amúgy egy-egy termet kiadnak kisebb esküvőre vagy más rendezvényre, illetve nagy állami fogadások is szoktak lenni a díszcsarnokban vagy a hivatali épület, illetve a hárem dísztermeiben. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr105853721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása