Ahogy említettem már, négyéves a jogászképzés és a menete, hát még a kimenete meglehetősen eltér a miénktől. A joghallgatók is, de róluk majd holnap. 

[Ezt csak azért, mert annyira jól néz ki.]CAM00200.jpg

Azt már kívülről tudjátok, hogy évente kb. 1200 elsőst vesznek fel, a végére kb. 800-900 fősek maradnak az évfolyamok, a végleges lemorzsolódás nem nagy, így a durván 150-200 kényelmeske hozzácsapódik az alsóbb évfolyamokhoz, tehát az 1000-1100-zal számolnak minden évben. Szerintetek mennyi szóbeli vizsga van?

Csak összehasonlításképpen a szegedi tanszékem félévente 1800-1900 vizsgahelyet hirdet meg (a képlet alapja: összes tantárgy + összes vizsga + 50%-os többletmeghirdetés). Ennek kb. 25%-a írásbeli (első féléves kollokvium egy főtárgyből, jogi asszisztensi számonkérés és még az apró), a többi szóbeli vizsga... Ja, van még átlagosan 350 államvizsga is. Sokan vagyunk persze, de azért izzadunk rendesen ekkora vizsgatehernél. Jó, talán a hallgatók jobban. Különösen nyáron... [Ugye, megvan mindenkinek a kérdezés közbeni diszkrét ablaknyitás?] S mégis. A szóbelikről nem szeretnénk lemondani. Ezen számítás alapján itt kb. félévente (három főtantárgy) 4650 vizsgahelyet kellene meghirdetni a négyhetes vizsgaidőszakban. Heti 1200 vizsgahely. Számoljak még tovább??? Na, annyi embert nem alkalmaz az Isztambul Egyetem, hogy ez vállalható legyen. Meg aztán nem is bíznak a szóbeli vizsgákban... pontosabban a vizsgáztatókban. 

Egy a lényeg, nincs szóbeli vizsga egyáltalán, minden írásban megy. Ettől még a 3300 írásbeli dolgozatot minden félévben kijavítják... ezt legalább meg lehet (?) csinálni. Bár vannak kételyeim. 

A négy év során 40 főtárgyat kell teljesíteni, minden tantárgy egyéves és kötelező. Így jogfilozófiát is, és szakszervezeti jogot is egy évig tanulnak, meg persze csődjogot is. Aztán tengerjogot is, ha jól értettem. Erről azt hiszem, mi vígan le tudunk mondani. Választott kurzus is van persze, azok egy félévesek, és azokból hat-nyolcat kell összesen megcsinálni. Ilyen az enyém is. 

S aztán? Aztán vége a bulinak. Nincs se államvizsga, se szakdolgozat, semmi... Ha megvan a 40+6 kurzus, mehetsz isten hírével. 

Sejthetitek tehát, hogy mekkora tétje van például a be vagy épp az anyagi büntetőjogi vizsgáknak... Ezért aztán igen kemény dolgozatokat raknak össze: csak jogesetek, amelyeket a német Gutachtenstil-hez hasonló módon kell megoldani. Nem elfelejteni, 3300 ilyen dolgozat terem a vizsgahéten, amelyek az előbbi attribútumból fakadóan nem rövidek, de hosszúak, s ezek kellőképpen megkeserítik kollégáim vizsgaidőszakját. Talán jobban, mint miénket az izzadás. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr65976979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása