Szúfi!

2014.04.10. 00:03

Sokáig azt sem tudtam, hogy léteznek szúfik. Nem volt egy olyan tantárgy sem a középiskolában, ahol szembejöttek volna (a szulfitokkal nem keverni). Az iskolán kívüli közegben sem találkoztam velük, s miután Jézus nem jött el Fremen_Warrior_by_kunkkunk.jpgmégsem értem [anyukám tudna mesélni a várakozásról], a zen mesterek tanításaira volt inkább fülem [thx zolee]. Sőt, sőt, sőt. De ez most nem tartozik ide. Aztán még néhány év, s még mindig semmi. Pedig az "öt világvallást" is kiolvastam, asszem kétszer. Jó, lehet, hogy az iszlám "unortodox" iskoláinál többet lapoztam egyszerre. És akkor egyszercsak a Dűne homokjában emberkedő fremenekről írja azt a szakirodalom (egy része), hogy ők bizony a mi világunkban (rajtam kívül mások által) ismert szúfi filozófiához hasonló eszmerendszert követnek. Akkor aztán megtörtént, hogy, talán el nem ítélhető módon, utánanéztem, kik is azok a szúfik. S hirtelen, most, miután a Dűne regényfolyamnak is rég vége, itt találom magam Konyaban (közép anatóliai vidék), Mevlana (azaz Dzsalál ad Dín Rúmi) emlékének szentelt múzeumban, aki a legnagyobb perzsa szúfi filozófus volt. Az általa létrehozott dervisrend központjából kialakított múzeumban az ő sírja mellett családtagjainak s számos rendtársának a sírja is látható, valamint felbecsülhetetlen értékű vallási és kulturális emlékek az elmúlt 800-900 (!!!) évből. És iszonyú sok török turista plász iskolai osztályok. Hétköznap!!!800px-Turkey.Konya008.jpg

Azt, hogy mi a szúfi út, mindenki elolvashatja egy igen jó összefoglalásban, itt, de azért én is másolok belőle egy kicsit:

"A szúfi utat a muszlim többség gyakorlatát jellemző külsőségek és vallásjogi előírások (saría) mellett, alapvetően a befelé fordulás, azaz Allah személyes megtapasztalásának igénye jellemzi. A hétköznapi előírásokon túlmenően, valamely meditációs eszköz (leggyakrabban a meditatív ima (dhikr), illetve ennek részeként esetleg zene, tánc) segítségével kívánják megtapasztalni az Allahban való feloldódást. Az egység felé vezető úton megkülönböztetik a tudást és az ismereteket, előbbi alatt értve az Allahról alkotott igazságot (Allah igazságát), utóbbi alatt pedig az emberi (másodlagos, lényegtelen) ismereteket, létrehozva ezáltal a misztikus irányzatokra jellemző ezotéria-exotéria kettősséget." Szóval misztikus. ;-)

No, meg: "A szúfizmus témája szintén az Istennek való önátadás. Nem kelletlen fegyverletétel, nem pusztán az, hogy engedjük, hogy legázoljon bennünket a végzetnek nevezett könyörtelen gépezet, hanem a szerelmes örömteli önátadása Kedvesének, a lenyűgözöttség, a belemerülés olyan elragadtatott boldogsága, amelyben az ember nyomtalanul eltűnik. " Meg érzelmes is. 

sufi-comics-blind-astronomer.jpg

Jó sokféle ösvénye van a szúfi útnak is, de például a kerengő dervisek és Gül baba (az oszmán csapatokkal magyarföldre vonuló harcos dervis) is valamelyik szúfi ösvényen járt, s úgy tűnik, Frank Herbert fremenjei is.  Sufi_pic_1_0.jpg

Szúfi! "Tudjátok, mitek van? Vonuljatok vissza bensőtökbe, és gondolkodjatok el ezen! Amíg nem ismeritek fel semmiségeteket, és amíg nem mondtok le büszkeségetekről, hiúságotokról és önszeretetekről, soha nem éritek el a halhatatlanság magasságait."

A fogyasztói társadalomnak is üzennek: "Keveset beszélni, keveset enni, keveset aludni".

S, hogy a kép kerek legyen: a leghitelesebb bizonyítékok szerint a jemeni szúfi kolostorokhoz vezetik vissza a kávénövény termesztését és a kávébabok fogyasztását, valamint a szúfik találták ki az enneagramot. Is. 

Végezetül pedig (ajaj, nesze nekem fogyasztói attitűd), itt mindenhol ilyeneket árulnak: az oszmán tulipán és az arab abc utolsó (?) betűjének kombója brillel, sz'aroszkivel, arannyal, ezüsttel. Amivel akarod. Legyezőfarkú űrlényembrió. 

1_1000_800_4.jpg

Amúgy imádom a szimbolikáját... Csak úgy mondom. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr465881204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása