Az egyetemről

2014.03.03. 16:44

Ma megkaptam az íróasztalomat és végigvezettek a jogi kar épületében, mindenkinek bemutattak. Ez egy óriási jogi kar, mármint a létszámát is tekintve: az évfolyamok 1000-1200 fősek. Csak joghallgatók. 

 

(hatásszünet)

 

Igen, ez a mi egyetemi léptékeinkhez képest letaglózóan sok, ennek megfelelően sok tanáruk is van, akiket rendesen agyonnyom az óraterhelés. Ennyi embernek persze nem tudnak egyben előadásokat tartani, így minden főtárgy-előadást kétszer-háromszor nyomnak le. Na, EZ tömeg-oktatás valóban… Egyébként pedig az Isztambuli Egyetem jogi kara a legjobbak között van, ezért többszörös a túljelentkezés a felvételiken… akikből aztán az ezer szerencsés felvételt nyer.

Az egyetem központi épületegyüttese mögött van a jogi kar, az előbbi egyébként turisztikai látványosság is, a Nagy Bazárral szemben van. Most éppen renoválják, majd egyszer elkészül. Ez csak az egyetemkert bejárata...

 

A jogi kar oktatási épületei tehát ennek közelében vannak, a 30-as években épültek, már eleve egyetemi célra. Meglehetősen szellősek a terek, a folyosóikon akár focizni is lehetne. Nálunk is ilyen a Rákó, ezért volt is már folyosói focibajnokság, igaz az első és második emeleti kollégák nem szerették – pedig állítom, hogy péntek délután a gazdaságisok már csak a hazamenetel előtti pakolászás közben hallották a focimeccsek zaját… Javasoltam tehát a török kollégáknak, hogy ők is rendezzenek focibajnokságot a folyosón, de azt válaszolták, hogy az ő nyelvükben a fenti kifejezésnek a megfelelője nem a foci, hanem az hogy „akkora, hogy akár lóversenyt is lehetne ott tartani”. Na, azt meg mégsem akarnának. 

Kaptam asztalt számítógéppel, de a sajátom is azonnal felcuppant (telefonommal együtt) a helyi eduroamra, szóval az infrastruktúra nagyon jó. Ezen keresztül a legjobb német és amerikai jogi adatbázisokat is el tudom érni. A büntetőjogi tanszék itt is nagy - nyilván az itteni léptékeknek megfelelően - és központi helyen vannak az irodák, ablakkal a két épület (oktatási és tanszéki) közötti nagyon szép parkra. Az mondjuk más kérdés, hogy éppen itt van alattunk a hordószónoklat kijelölt helye: ma is az előadások szünetében rigmusokat skandáltak a hallgatók. A kollégák szerint mindig van "demonstráció", néha politikai, de inkább jogvédő témákat lehet hallani. Megjegyzem, úgy beszéltek róla, mintha a megszámlálhatatlan mennyiségű macskáról társalogtunk volna - amik szintén állandóan jelen vannak a parkban.

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr975841683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása