Az isten tisztelete Bizáncban

2014.03.26. 07:53

018.jpgA kis templom, ami a Theodosziusz falmonstruma mellett a (szerintem) nyugati kapunál húzódik meg, a keresztény világ egyik legszebb alkotása: mozaikjai és freskói jelentős részben megmaradtak és egyedülálló módon bepillantást engednek a XIV. századi ortodox egyházi művészetbe. Bizánc próbálja kiheverni a XIII. századi ottomán és keresztes hadjáratokat (sosem fogja), s régi pompáját sírja vissza, így az egyházi alkotásokra mindig van pénz, s a megépült templom belső falai Jézus és Mária életének olyan gazdag rajzolatát adják, hogy ma is belefájdul a szemünk. A mozaikokat nem lopkodták szét, a freskók is megmaradtak, még a török dzsámivá átalakitás sem okozott maradandó károkat. Nem vagyok hívő, s még így is végtelenül felemelő érzés és egyben szívbéli békesség kerített hatalmába a falakat nézve... Állítólag van valahol egy ezeréves (!) templom, ahol mind a mai napig vannak istentiszteletek még Constantinus tiszteletére. Megkeresem, az tuti. 

A rendkívül részletes élettörténet-ábrázolások az írni-olvasni nem tudó hívők számára tanítási célzattal is készült, s például Mária életének olyan részletei is meg vannak örökítve, amelyeket a Biblia maga nem tartalmaz. Az arany mozaikok a templom falainak magasabb részeit és a mennyezetet, illetve kupolaíveket borítják, a freskók pedig az alacsonyabb részeken láthatók. Tényleg csodás. 004_kariye-church-c-osseman.jpg

Magát az épületet is többször átépítették az évszázadok során, és most is jelentős renoválási munkálatok folynak, de egyébként a XX. század közepétől már nem működik imahelyként. Az évszázadok során voltak mozaik-részletek, amelyek eltűntek, ezeket nem pótolták, de a megmaradt alkotások eredeti pompájukban láthatók, gondolom sokat dolgozhattak vele, hogy az évszázadok porától megtisztítsák azokat. Érdemes volt.  

No, meg mutatni is kellett a nyugati keresztényeknek, hogy csakazért is itt (errefelé) van tulajdonképpen a világuk bölcsője. Merthát a negyedik keresztes hadjáratnak már utána vagyunk, Konstantinápolyt rendesen kifosztották az "európai" testvérek (1204). Szerencsére a mozaikkövek sem velenceieknek, sem a többieknek nem kellettek. És hát a freskókat se tudták elvinni. 

A betlehemi gyermekmészárlás #herodes is igen részletesen van ábrázolva.

071_slaughter-of-innocents.jpg

CAM00355.jpg

075_christ-mary-c-osseman.jpg

A belépőjegy 15 líra, 10 líráért adnak füllhallgatós gájdot és fotózni is lehet! Ha valaki pedig turiskáskodik, de komolyan, akkor az Istanbul múzeumi kártyával még olcsóbban be tud jönni. Voltak turisták, de nem túl sokan, szóval annak ellenére, hogy ez TÉNYLEG a mi világunk öröksége és mindenképpen látni kell, kiesik a fő turista-csapások útvonalából. Na, én sem találtam meg elsőre, mert a térképemről már lelógott, a googlemapsről nyomtatott térképen pedig a keresőmező pont azt a részt takarta el, ahol le kellett kanyarodni jobbra, de ő segített. CAM00349.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr135876191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása