Sztambul gyerekkel (üç) 3.

2014.04.25. 15:00

Lehet a turisztikai hájlájtokat megnézni. De nem muszáj.

Vagy legalábbis nem úgy, ahogy akkor szoktuk, ha épp nincs velünk a gyermek. Ugyanis ezeken a helyeken tényleg rengeteg az ember, főleg a hátizsákos turista. Ez három okból is komoly kockázat:

a) a turista nem tud viselkedni általában, így nyomakodik mindenhova, nem néz a lába (= térde, combja) elé, így nyomakodásával elsodorja a kisméretűeket. 

b) a turista inkább felfelé néz, nem lefelé, ezért az utcán, séta közben is (nyomakodás nélkül) simán letarolja a gyermeket. 

c) a hátizsák a felnőtt turista hátán éppen fejmagasságban van, ha a gyermek szemszögéből nézzük és egy-egy hirtelen megfordulás, esetleg megtorpanás a nagy zsufiban konkrét képentörlést vagy zsákrafelkenődést okoz a gyermeknek. Igaz, a kisebbek éppen elférnek a hátizsák alatt, őket ez nem veszélyezteti, de ők igazán az a) és b) kapcsán veszélyeztetettek. 

Meg aztán a felnőtt hajlamos egy napra besűríteni jó sok nevezetességet, hogy "meg-legyen-minden". Próbálhatjuk gyermekkel is, de nagy pofáraesés a vége, no meg a hiszti. A végére már minden érintett hisztizik, felnőtt is, gyerek is. Szóval csak módjával. 

Aztán ezek a hájlájtok komoly felvezetéssel és speciális fókuszirányítással érdekesek a gyermek számára. Az alábbiakban a trükköket is felfedem, amelyek - nálunk - alkalmasak voltak arra, hogy a gyermek (azaz kettő) is érdeklődjön. 

Topkapi palota

Kisebbek számára a kiskakas és a félkrajcár keresése, no meg egyéb mesék az oszmán időkből segíthetnek, nagyobbacskák számára a Kasikci gyémánt, lányoknak a hárem és annak lényegének megismerése biztos érdekes lehet. Mi még gyermekeknek szóló detektívregényt is olvastunk, amelyben éppen a Kasikci gyémántot lovasították meg és a nyomozás a palotán kívül a bazárban, a hamamban és a tengeren is folyt. A könyvet azért is szerettük, mert vannak benne török szavak is, így a gyermekek már csípőből kenték a köszönéseket, a köszönömöt és a "jóllaktam" szót is. :-) Ezzel török barátainknál óriási ovációt is bezsebeltek. 

2-7610_0.jpg

A Topkapi kincstára egyébként is megérdemel egy kis sorbanállást. Erről jut eszembe, ilyen helyekre csakis nyitáskor érdemes menni, mivel ekkor még a tömeg mérete nem aggasztó.

Hagia Sofia vagy Ayasofia

Ezt a templomot még a bizánciak építették (a mai templom a harmadik volt ezen a helyen és 537-ben készült el) és az oszmánok is fontos vallási helyként tisztelték: miután ellátták először egy fából készült minarettel (később négy véglegessel), az emberábrázoló mozaikokat lecserélték vagy letakarták, és betájolták Mekka felé. Ez 1453. május 29-én történt, aznap, mikor elfoglalták Konstantinápolyt és így is maradt 1931-ig. 

Ha van magyar vonatkozás, azzal lehet a gyermeket animálni, meg azzal is, ha valamit tanult az iskolában, ami ehhez köthető (és épp nem utálja a törit). Nos, itt ilyen is akad. Egyfelől a budai várból elzsákmányolt gyertyatartókat lehet megcsodálni, amiket állítólag még maga I. Szulejmán helyezett el éppen ezen a helyen 1526-ban. Pfű. Meg aztán a magyar királylány képét is, akiből bizánci császárasszony lett. Ő nem más, mint Szt. Irén, született Piroska, aki Szt. László leánygyermeke volt és II. János (Komnenosz) felesége lett. 1088 és 1134 között élt. 

640px-Haga_Sofia_RB5.jpg

Iren.jpg

 Nagybazár

A bazárba is el kell menni, ez fix. Szerencsére nem annyira kockázatos, mint a helyi pláza, mivel a bazárban nincs túl sok olyan dolog, amiért a gyermek megőrülne, így legfeljebb az a veszély áll fenn, hogy a szülőket keríti hatalmába a felesleges-de-szép-dolgok vásárlásának láza, amit a gyermek azért nem szokott tolerálni. Én persze már minden "fontosat" megvettem a bazárban az elmúlt években, szóval rezisztens vagyok. Talán a fuxos-részlegre nem, de ott csukott szemmel közlekedtem. Így aztán kis édesség és csillivilli csodalámpa beszerzése után elégedetten távoztunk. Még megnéztük persze a szőnyegesek kirakatát is - a fenti regényben volt ugyanis szőnyegárus szereplő is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr426082619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása