A szemétről - szubjektív

2014.05.12. 00:19

Nem mondanám, hogy sokkal szemetesebb Isztambul, mint bármelyik nagyváros. Vagyis még CAM01064.jpgazt is megkockáztatom, hogy inkább mintha éppen kevesebb szemét is lenne, mint amit az ember várna... Az persze nagyon is általános, hogy estére a közparkokban, vagy hétvégi napokon a nagy tereken is bokáig ér a cucc (papírpoharak, szalvéták, eldobott kajásdobozok stb.), de reggelre eltűnik mindig a dzsuva. Meg aztán sok környéken ilyenek személyek is gyakran portyáznak - egész nap. 

Amikor meg aztán ilyet láttam először, nem is tudtam, mit is gondoljak róluk. Mivel nagyon CAM00609.jpgsokan vannak és nagyon egyféle munkát végeznek, nem tekinthettem független magánzónak őket, de tulképp még az is hasonló bennük, hogy meglehetősen egyszerűek viselkedésben, s munkaruhájuk is olyannak tűnik, mintha abban is aludnának. Aztán helyiek elmesélték, hogy e figurák tulajdonképpen a szelektív hulladékgyűjtést végzik, de végsősoron mégiscsak magánzók: különböző feldolgozó-cégeknek dolgoznak és a háztartási szemétből (értsd, kuka, konténer) kigyűjtik az adott fajtájú hulladékot, amit aztán ezek a cégek állítólag fillérekért átvesznek. El lehet képzelni, hogy azokon a környékeken, ahol egyszerűen csak esténként kiteszik a kukás-zsákokat a járda szélére, hogy elvigye a kocsi, hogy néz ki az utca, miután ők leszüretelték a zsákokat... S mégis, a szétszórt szemét is eltűnik reggelre. 

De a legjobb mégiscsak ez. Ez itt egy konténer. Látjátok a méreteit? Hát igen, kicsit mintha kicsi lenne. 

CAM00543.jpg

Nem különösebben áldoztam rá gondolati energiát, hogy mi is az értelme az ekkora konténerek üzemeltetésének, így török ismerőseimet sem zaklattam a szemét-kérdéssel, de aztán ezt látva minden a helyére került és az ész örül az értelem diadalának. 

CAM00542.jpg

Jött a daru, mögötte a nagy kukásautó, kiemelték, kiöntötték, visszalegózták. Csodálatos. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr466153731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2014.05.12. 12:56:53

Legalább nem szedik (kukázzák) ki belőle azt amit már egyszer bele tettek.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.05.12. 13:26:55

már nem azért, de gondolom, tudod a török betűket olvasni, ők meg nagyon őszintén odafestették a konténer oldalára, hogy aszongya (magyar átírásban): "csöp(p) kontejneri.
ilyesmi van pesten is, az ötben, ahol bedobod a szelektív üveget, ami negyed óra zuhanás után törik csak szét nagyon mélyen. vicces.

KarsaiK 2014.05.15. 10:02:48

@milliliteratura: A csöpp konténer? :-) Hát tényleg csak egy csöppnyi, ahogy itt dudorodik az utcán.
süti beállítások módosítása