A négy éves jogászképzés után el is kell helyezkedni, meg hát választani kell, hogy melyik jogászi professziót akarja az ember egy életen át (?) folytatni. Itt csak a klasszikus hivatásrendekről ejtek szót.

Először is lehet jelentkezni igazságügyi területre (bíróság, ügyészség), amihez felvételi vizsgát kell tenni. Ennek van írásbeli és szóbeli része, az írásbeli a tudást méri, a szóbeli pedig a tudáson kívül azt, hogy ki is vagy tulajdonképpen. Ez nem elsősorban a skilleket jelenti, hanem a hátteredet és a pártfogóidat. Állítólag. Ha felvesznek, akkor egyéves gyakorlati (fogalmazói) időszak következik, amelyen végig kell járni a bírósági=ügyészségi ügyszakokat stb. Ezt követően kineveznek bírónak, mintegy akár 23 évesen. Majd elküldenek valahova jó messzire, vidékre. Persze mindig lehet "vissza-pályázni" nagyvárosi állásokra, de teljesen felesleges jó darabig. A kollégák szerint Isztambulba vagy Ankarába már csak "öregen" lehet visszakerülni. Ugyanakkor jó a fizetésük és a rendszer támogatja a külföldi tanulmányokat (bíróként), akár külföldön phd-t is lehet így szerezni. De nem sokan akarnak a fiatalok közül bírónak/ügyésznek menni. Lehet, hogy az egymilliós ügyhátralék is zavarja őket?

Ügyvédnek is lehet jelentkezni, a kamarai regisztráció után kötelező részt venni az igazságügyi minisztérium által szervezett hathónapos gyakorlaton, amelyet bíróságokon/ügyészségeken töltenek az ügyvédjelöltek, de ott a hatósági munkát tanulják. Ezt követően minimum hathónapos gyakorlatot kell folytatni egy ügyvédi irodában is, majd be kell nyújtani egy értekezést és azt meg kell védeni az ÜK előtt. Ha ez is megvan, lehet menni ügyvédhez, aki fogad alkalmazott ügyvédként. A büntetőzés itt is a kevesek öröme, mivel abban nem nagyon van tartósan sok pénz. 

CAM00178.jpg
Nos, Isztambulban a becslések szerint kb. húszezer ügyvéd van. Lehet is annyi, csak ezen az egyetemen évente 800-900 diák végez és ugyebár van itt még további kb. 10-12 jogi kar...
A közigazgatásba is el lehet menni dolgozni, írásbeli vizsga a beugró. Nyugis, kényelmes állások, közepesen jó fizetéssel, olyan kispolgáris. Ez a kollégáim viszonyulása... nem véletlenül vannak itt és nem ott. :-) És még az is kiderült, hogy a közjegyzőség itt is álom-meló, de csak néhánynak. Valahogy úgy működik ugyanis, hogy az ember regisztrálja magát a kj-listán és aztán vár az ügyfelekre. Szóval - ha jól értettem - nincs korlátozva a számuk, bárkiből lehet már rögtön a regisztráció után közjegyző (előtte van valamiféle gyakorlat is), s hogy munka is legyen, előtte még netwörkölni és marketingelni is kell. 

Újabb nyelvleckék haladóknak és különösen a Boszporusz hadművelet tagjainak (erről majd júniusban). Vajon mit jelenthet az özel hükümler és a genel hükümler. Nem ér szótárazni! ;-) 

CAM00179.jpg

 CAM00176.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr395873398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása