A hétköznapi "megosztások"

2014.04.14. 07:47

A minap sétáltunk a parton.photo5web.jpg Mint a másik több százezer ember a napi átlag szerint. Hármasban voltunk, egy itteni prof (dékán), egy tanársegéd, meg én. Éppen, hogy megéheztünk és ezért - mi másról, mint - kajákról kezdtüzeytin.jpgnk el beszélgetni, török kollégám egy közmondásféle magyarázatába kezdett bele, miszerint kb. egyik-eszik-másik-nem-balhé-lesz-csak-más-nem, amikor nagy integetés és hívogatás jött egy piknikező családtól. Ezek ketten nagyon vigyorogtak, nekem csak annyit mondtak, hogy akkor ide leülünk, s így mindnyájan nagy örömmel társultunk a családhoz - kajálni. Előttük az asztalokon több zalányi kaja tornyosult. Néhány fajta "antipasti", aztán burek, meg rántottaszerűség, sok zöld cucc és persze az, aminek függője vagyok öt éve (a siyah zeytin, azaz a fekete "szottyos" olivabogyó).photo4web.jpg

Tea is rögtön buggyant s még valami joghurtos mézet is tukmáltak. Nagyon örültek, hogy Magyarországról jöttem, még 1-2 szót magyarul is mondott az egyikük (ahogy mondta magáról, kereskedelemben utazik, s a "minden ajándék" kifejezéssel jelezte, hogy egyek én is nyugodtan)... Török kollégáim szépen elbeszélgettek velük az egyetemről, Isztambulról, a szemétszállításról, majd telefonszámot cseréltek, néhány fotó készült, majd szívélyesen elbúcsúztunk egymástól. Ők még maradtak a parton, még volt valamennyi a kajadombból. 

 

S a lényeg: nem ismerték egymást. De semennyire sem. Kollégám szerint - aki, azt hiszem, maga is meglepődött - két oka lehetett a nagy hívogatásnak: az egyik, hogy éppen akkor nézett oda, amikor az egyik férfi egy nagy burekdarabot tolt be a szájába; a másik pedig az, hogy mindegyik török ismeri ezt a közmondást... 

E sztorinak igen sokféle tanulsága lehet, amelyeket most nem listázok ki, de egy biztos, ilyesmi mifelénk soha nem történhetne meg. Sajnos. 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr416025703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása