Ez maga a halas szendvics. Ami egyszerűségében tökéletes. 

CAM01096.jpgA part kb. 100-200 méteres körzetében mindenhol árulják, elegánsabb és egyszerűbb helyeken is, de nagyobbacska házi grillsütőből is a promenádon. Állítom, hogy itt nincs ÁNTSZ, de nem is baj.

Frissen grillezett tengeri hal a lelke a szendónak, hagyma, saláta, paradicsom kíséretében. Nem tudom, milyen hal, de valszeg nem is lényeges. Olyan 80%-ban szálkamentes, szóval csak óvatosan. A törökök behavazzák sóval és úgy eszik. 

Már régebb óta ki akartam próbálni, de csak most került rá sor. Az aranyhajós balikost választottam, de nem a végtelenül ízléses aranyozott, szultános hajók miatt, hanem azért, mert eddig akárhányszor csak arra jártam, mindig rettentő tömeg - saccolásom szerint egyszerre akár 200 ember is le tudott ülni - tolta befelé a balik ekmeket, szóval rossz nem lehet. A hajók tulképp a konyha... 

balikekmek.jpg

6066958-_Istanbul.jpg

CAM01094.jpg

Másfelől meg ilyen piros színű valamit ettek hozzá, azt is muszáj volt kipróbálni. Gyors sorbanállást követően s némi közelharc árán a térdig érő CAM01099.jpghokedlik valamelyikére letelepszik az ember és nekilát falatozni. A piros valami az vegyes savanyúság, kifejezetten finom fajta. Valszeg azért kell az ecetes savit a hal után küldeni, hogy minden kellemetlenséget így el lehessen kerülni.

Asztaltársaim a földre köpködték a szálkákat, de aztán láttam, hogy a többség inkább szalvétával bűvészkedik. Kár, hogy ezt már csak azután észleltem, miután magam is az előbbi módon jártam el. 

 De tényleg nagyon fincsi volt. És hat lírát kértek érte (kb. 620-640 Ft). 

Tíz lépéssel és ezer emberrel arrébb pedig ilyen és ehhez hasonló helyeken lehet megvenni...

CAM01106.jpg

Ez pedig egy kb. 50 éves felvétel az internet kincsesbányájából - ekkorra már az eredeti aranyhajókat eltüzelték és az újak még senkinek nem jutottak eszébe. 

695_Balik_Ekmek.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://sztambul.blog.hu/api/trackback/id/tr256117937

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Isztambul: tavasz és finomságok (1. nap) 2014.05.07. 19:28:14

Isztambul éppen olyan, mint amikor utoljára jártam itt, szinte minden az evésről szól, büfék, cukrászdák és éttermek, utcai sütögetők és pecások lépten-nyomon. És persze mindenhol a finom, faszénen grillezett ételek szaga, ami ezúttal - hiszen elvileg ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása